Napíšu krátkej abecední seznam mých oblíbených filmů, nebo filmů, ve kterých mě aspon něco zaujalo (a pár slov ke každému) -
předem se omlouvám, že se tu asi budou nějaký opakovat:
8 Mile (2002) - dnes už zapomenutá věc, nicméně před lety, kdy film vznikl, byl obrovským překvapením - nikdo nečekal, že z tohohle může vzniknout kvalitní film, že ústřední hip hopová skladba přesvědčí dokonce i Oscarovou komisi, a už vůbec ne to, že Eminem bude tak výborný herec
12 Opic (1995) - skvělý Brad Pitt a Bruce Willis (starší film, kde Pitt předvádí výkon, kterej zatim ještě v žádnym filmu nepřekonal) *MUST SEE*
21 Gramů (2003) - depresivní pohled do několika prolínajících se příběhů skrz tragickou událost, velmi silné, ačkoliv neosvícenému publiku může připadat utahané
Ali G InDaHouse (2002) - extrémně kontroverzní dílo geniálního britskýho komika Sashy Baron Cohena. Podle mého názoru velmi kvalitní parodie amerických rádoby gangsterů, přestože spousta lidí ho kritizuje
Alpha Dog (2006) - film, ve kterém mě nejvíce překvapil výborný výkon Justina Timberlaka (ten kluk je prostě talentovanej, zpívat umí, tancovat umí, a ted i hrát
), ukázka toho, jak se klukovina může vyhrotit v problém, ze kterého už se protagonisti asi jentak nedostanou. (PS.: některé scény, kde je Ben Foster, jsem si pouštěl asi 6x, ten člověk je blázen
)
American History X (1998) - vynikající film s Edwardem Nortonem v hlavní roli. Pravděpodobně všichni znáte
Babel (2006) - silný napínavý snímek několika prolínajících se příběhů. Film je založen především na výborných hereckých výkonech (Brad Pitt prostě nezklame)
Back To The Future I, II, III (1985, 1989, 1990) - jedna z nejlepších a nejzábavnějších podívaných od Spielberga - notoricky známé, nicméně pořád výborné se skvělým hereckým obsazením, skvělou režií, skvělým scénářem a skvělou hudbou
Bad Boys 2 (2003) - komerční sračka s obrovským rozpočtem, hromadou bezduchých přestřelek, výbuchů a automobilových honiček... ale mě to prostě baví
... Willa Smithe mam rád téměř ve všem, a přestože tento film postrádá cokoliv, co by mohl ocenit náročný divák, vtip tam prostě je, a několikrát během filmu jsem se opravdu hodně pobavil
Batman Begins (2005) - neuvěřitelné vzkříšení licence Batman filmů zásluhou Christophera Nolana, Christiana Bala, Liama Neesona a Hanze Zimmera
přestože v akčních scénách je třeba takový Spiderman lepší, DC Comics to tímto filmem Marvelu totálně spočítal
Basketball Diaries (1995) - jedna z prvních rolí Leonarda DiCapria. Výborný film o klucích, kteří mají před sebou skvělou budoucnost, ale sáhnou k drogám a skončí na uplnym dně. DiCaprio ve svých 20ti předvádí úžasný výkon.
Blood Diamond (2006) - výborný silný snímek z prostředí současné Sierra Leone opět s vynikajícím Leonardem DiCapriem (jak to ten kluk dělá s těma přízvukama, to nepobíram) *MUST SEE*
Brothers (2009) - poměrně zvláštní film o dvou bratrech, založený hlavně na hereckých výkonech. Velmi jednoduchý příběh, který však skrývá velkou sílu. Některé scény jentak nezapomenete.
Catch Me If You Can (2002) - další skvělý zábavný snímek od Spielberga. Kombinace Toma Hankse a Leonarda DiCapria kupodivu funguje výborně
Clerks 2 (2006) - u jisté skupiny lidí poměrně kultovní věc
Jednoduchá oddechová komedie s několika výbornými dialogy. Některá moudra, co ve filmu zazní, jsou tak výstižná, až se tomu těžko věří. Navíc ke konci filmu příběh krásně graduje.
Constantine (2006) - klasická moderní duchařina založená na komixové postavě Johna Constantina (Keanu Reeves). Výborná režie a vizualní stránka filmu.
Disturbia (2007) - sympatická napínavá věc s několika výbornými vyhrocenými momenty a hlavně celá založená na poměrně originálním nápadu.
Equilibrium (2002) - jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Skvělý Christian Bale, výborná vizualní stránka, výborná choreografie bojových scén. Nápad neni moc originální, ale provedení se mi prostě líbí. Navíc já osobně jsem tu dost ocenil alespoň známku "vědeckého" a uvěřitelného vysvětlení toho, jak jeden člověk dokáže porazit armádu protivníků
Evangelion I, II (2007, 2009) - klasické anime. Původně seriál, nakonec "zkrácené" do zatím dvou filmů (měl by vyjít třetí). Anime fanoušci mají sérii Evangelion určitě prolezlou skrz naskrz, každopádně kdyby nějaký neanime fanoušek měl zájem zkusit nějaké skutečné anime se vším všudy, s BRUTÁLNĚ nádhernou animací, propracovanými charaktery a výborným nápadem, pak rozhodně Evangelion. První díl je méně akční, nicméně zas je jednolitější a snadněji se sleduje příběh. U dvojky už je sledování příběhu složité, zato více akce. (PS.: nedoporučuju lidem, kterým vadí představa obrovských robotů a tisíců hektolitrů krve)
Fast and Furious (2001) - osobně mám rád jen starý první díl, ostatní už mi přijde hrozně bezduché. První díl mám rád hlavně kvůli tematice a prostředí, ve kterém se příběh odehrává, které je mi hrozně sympatické.
Fight Club (1999) - klasika od Davida Finchera s Bradem Pittem a Edwardem Nortonem. Myslím, že všichni znají, každopádně pro ty, kdo ne - *MUST SEE*
Four Rooms (1995) - starší věc od 4 režisérů (Anders, Rockwell, Rodriguez, Tarantino), kde každý napsal jednu povídku, které se pak navzájem prolínají. První dvě povídky jsou divné až trapné, třetí povídka už dostává grády (Rodriguez) a vyvrcholením a v podstatě jediným důvodem, proč film vidět, je závěrečná (nejdelší) povídka Quentina Tarantina, který si v ní i zahraje ústřední roli (výborný konec btw
)
Gladiator (2000) - známá vysokorozpočtová věc, které téměř není, co vytknout
Gran Torino (2008) - vynikající silné dílo Clinta Eastwooda s výbornými propracovanými charaktery, příběhem, vztahy mezi postavami a jedním z nejlepších konců vůbec *MUST SEE*
Harold and Kumar Go To White Castle (2004) - totálně absurdní kravina, která podle mého názoru (kupodivu) výborně funguje. Některé momenty jsou přímo vražedně vtipné
... asi jediná huličská komedie, která nepůsobí uplně trapně. Druhý díl už je trochu slabší, pár světlých momentů sice má, ale už je to čistě bezduchá exhibice obnažených těl a neustálého výskytu slova "fuck" a ztrácí takovou tu rádoby inteligenci, která se v prvním díle dá s trochou snahy najít
Harsh Times (2005) - výborná věc se skvělým Christianem Balem. Dost šovinistické (nedoporučuju pouštět holkám) a drsné, ale s výbornou atmostérou a hlavně úžasným představením ústřední postavy. Baleovi ze začátku pózu rádoby gangsterskýho flákače vůbec nevěříte, ale po pár minutách filmu vás jeho postava celkem pohltí. Na konci filmu jsem měl chvíli pocit, že Christian Bale musí být v realu opravdu blázen a v těchto rolích si to vybíjí, aby někde nevraždil děti. (PS.: první film, který jsem viděl, po kterém jsem si uvědomil, jak to musí být hrozné být ve válce a střílet lidi. Z toho člověk prostě nemůže nezmagořit)
I, Robot (2004) - holywoodská známá sci-fi věc plná skvělých efektů a Willa Smithe
. Kvůli několika výborným momentům rozhodně doporučeníhodné těm, kdo neviděli
Inception (2010) - jeden z nejlepších filmů posledních let (možná vůbec), i když je fakt, že od trojice Nolan, DiCaprio, Zimmer je to dost očekávatelné
. Film si hraje s tématem, které vždycky přináší scénáristické problémy a to se děje i zde, nicméně díky famózní audiovizualní stránce to divákovi vůbec nevadí. Rozhodně *MUST SEE.*
Tento film se nedá nijak popsat či převyprávět.
Insomnia (2002) - další Nolanovská věc (já vim, že to s tim Nolanem trochu přehánim, ale já za to nemůžu, že dělá takový pecky), tentokrát s Al Pacinem a Robbinem Williamsem, který si střihne skvělou roli. Poměrně kvalitní drama/thriller s hustou atmosférou, odehrávající se ve velmi zajímavém prostředí.
Into The Wild (2007) - sympatický Emile Hirsh ve skvělém snímku se spoustou osvícených myšlenek a HLAVNĚ s neuvěřitelně skvělou hudbou písničkáře Eddie Veddera. Film ve vás zanechá stopu na velmi dlouho (obzvláště konec) *MUST SEE*
The Machinist (2004) - neplést s The Mechanic z tohoto roku!!! Výborný psychologický thriller opět s Christianem Balem, který mě v tomto filmu šokoval asi nejvíc ze všech jeho rolí. Z postavy, kterou si kvůli filmu vytvořil, mi běhá mráz po zádech. Výborná atmosféra, která ve mě ještě při vzpomínkách zanechává nepříjemný pocit. Bohužel tento film má jeden poměrně velký nedostatek, který ovšem nemohu prozradit, kvůli spoilování. Přesto však rozhodně doporučuji.
Memento (2000) - jedna z nejoriginálnějších věcí ve světové kinematografii. Skvělý nápad jak s příběhem a konceptem, tak se způsobem jeho vyprávění. Pro ty neosvícence, kteří ještě neviděli - *MUST SEE*
Ocean´s 11, 12, 13 (2001, 2004, 2007) - přestože se jedná o neustále dokola kritizované filmy kvůli "přehnaně složité zápletce," líbí se mi. Obsazení samých hvězd prostě dělá svoje. Navíc ta závrečná rozuzlení jsou něco, pro co stojí za to se na ty filmy podívat, i kdyby nebyly ani ze čtvrtiny tak zábavné, jak jsou.
Phone Booth (2002) - výborný kinematografický úkaz. Neuvěřitelné, co se dá vytěžit z jedné malé ulice a dvou herců, z čehož jeden ani není na obrazovce. Prostě obdivuhodně napínavá věc s mladým Colinem Farrelem předvádějícím skvělý výkon. *MUST SEE*
Primal Fear (1996) - skvělý Edward Norton a Richard Gear v napínavém krimi thrilleru se skvělým závěrečným rozuzlením (jeden z nejvíc šokujících konců vůbec)
Pulp Fiction (1994) - asi zcela zbytečné doporučovat. Zkrátka nejkultovnější film v historii. Nevěřím tomu, že ho tu někdo neviděl, každopádně pokud se nějaký takový exot najde - *MUST SEE*
Reign Over Me (2007) - pěkný, lehce depresivní, hezky natočený snímek o člověku, který přišel o celou rodinu při útoku 11.září. Adam Sandler v hlavní roli extrémně překvapil - očividně umí hrát i víc než jen komedie
Requiem For A Dream (2000) - další známá klasika. Příběh, kde se skoro nic neděje a přesto jeden z nejsilnějších filmů. Rozhodně nejlepší snímek o drogách, co byl natočen. *MUST SEE*
Rescue Dawn (2006) - opět skvěle hrající Christian Bale, tentokrát v dost "divném" snímku. Jedná se o příběh amerických zajatců v Laosu během války ve Vietnamu. Kupodivu není vůbec depresivní, naopak celý film je šíleně pozitivní, hraje tam příjemná hudba, všichni jsou kamarádi, Vietnamci jsou hodní a příjemní. Působí to celé strašně zvláštně a silně psychologicky. Založené převážně na hereckých výkonech. Pro náročnější publikum rozhodně stojí za to vidět.
Se7en (1995) - výborný thriller Davina Finchera s Bradem Pittem a Morganem Freemanem - známá věc, klasika, *MUST SEE*
Shutter Island (2010) - další skvělá věc s DiCapriem. Těžko se popisuje. Skvělé závěrečné rozuzlení. *MUST SEE*
Star Wars III, IV, V, VI (2005, 1977, 1980, 1983) - no comment
... revoluce ve filmařském odvětví. Nová trilogie je slabší, kromě posledního dílu, který přináší hlavně vizualní orgasmy, jaké se jentak nevidí.
Terminator I, II, III (1984, 1991, 2003) - no comment
The Butterfly Effect (2004) - přestože počet logických nesrovnalostí zde už přesahuje určitou únosnou mez, stále se jedná o skvělý film, který stojí za to vidět
The Dark Knight (2008) - špičková věc se skvělým Heathem Ledgerem, který zde stahuje veškerou pozornost na sebe
. Bale, Nolan a Zimmer zklamat nemůžou, nicméně zde jim to Ledger docela nandal
DC Comics tímto filmem definitivně poslali Marvel do věčných lovišť. Příští rok má vyjít třetí díl, čehož se trošku bojím, protože se od něj bude očekávat extrémně moc a nedovedu si moc dobře představit, jak tento chtějí překonat
každopádně *MUST SEE*
The Departed (2006) - výborná, zábavná, napínavá, vtipná, skvěle natočená věc s DiCapriem, Damonem a Nicolsonem, hlavně s extrémně zajímavým příběhem a skvělými postavami *MUST SEE*
The Prestige (2006) - opět Nolan a Bale (lol). Skvělý souboj dvou hlavních postav, kde se misky na váhách sympatie neustále houpají z jedné strany na druhou. Navíc vyprávěné velmi originálním a zajímavým způsobem. Velmi šokující závěr, u kterého si říkáte "wtf, proč mě to za celou dobu nenapadlo?"...
The Shawshank Redemption (1994) - moc nechápu, proč je tento film na první příčce na ČSFD, každopádně špatný rozhodně neni a vidět se musí
Training Day (2001) - velmi povedené napínavé drama z prostředí zkorumpovaných policistů v LA, odehrávající se během jednoho dne. Několik velice dobrých momentů (např. scéna s Ethanem Hawkem ležícím ve vaně je perfektní a neustále si jí pamatuji)