Hej Ty, přezdívka, JMENO

Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
05. Září 2008, 14:04:22

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
JSI TU NOVÝ?
Nezapomeň si přečíst pravidla tohoto fóra!
40 237 příspěvků v 1 740 témat od 1 700 uživatelů
Nejnovější uživatel: reknetewow
* Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
+  forum.QARK.net
|-+  Pokecání
| |-+  O komunikaci a komunikačních tricích (Moderátoři: LordAli, kvarkopako)
| | |-+  Hej Ty, přezdívka, JMENO
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Tisk
Autor Téma: Hej Ty, přezdívka, JMENO  (Přečteno 2428 krát)
Pepino

Pohlaví: Mužské
Věk: 25
Město: ... Jak kdy ... Zlin/Ceska Lipa

Zobrazit profil WWW
« kdy: 21. Září 2007, 13:09:06 »

Jmeno, jmeno, jmeno.

Nedavno jsem predstavoval svoji kamaradku kamaradovi, rikam: „Tj Y, a tj X“, pozdravili se, a z nejmenovaneho „X“ vylezlo: „Ahoj, ja jsem X, ale promin mi, když se Te potom zeptam na jmeno, moc nemam pamet na jmena.“ Y se usmala, zvykla asi na takovou „omluvu“ i od jinych... Ja vytrestil jsem oci z dulku  Šokovaný a v hlave se mi honila myslenka, jak ten klucina mohl takovou ptakovinu vubec placnout.  Projel jsem to(Shodil se, ze je zapomnetlivka. Ji shodil, ze ma obycejne jmeno, ze ani nestoji za to, aby si ho zapamatoval.)

Ted se polovina z vas ohradi: vzdyt je to normalni, taky si jmena nepamatuju stejne jako spousta ostatnich. Ja si myslim, ze od toho mame mobily, tuzky servirek/cisniku, atd.  Nápad..  jen to nedelat hned a ocividne.

Dobře, priznam se taky mi to predtim necvaklo, proto je dobře, si sem tam nejake takove „hloupe knihy“ o konverzaci precist. Zacal jsem zkouset, co to s lidma udela, když sve jmeno slysi. Nejprve u predzdivek.

Pr. 1: Ani jsem nevedel jak se kamarad opravdu jmenuje, vsichni ho znali pod prezdivkou. (To nevedel u toho stolu snad nikdo krome jeho bratra). Odchytl jsem si jeho brachu jak maleho kralika, a zeptal se. Sam jsem se potom divil, co to s dotycnym udelalo, když jsem ho pri dalsim setkani pozdravil: „Ahoj Petre.“

Pr. 2: Chodime na stejna mista, kde to mame radi. Chodi tam mnohdy i stejna společnost. Jdu si tak do hospudky(na zabavu, na disko...) a potkam tam holku. Vidim ji tam, jejda, ta je pekna. Rikam si, nee. Ted na to nemam naladu (znate ty svoje kecy). Podruhe ji tam potkam znovu, zas nic, tak by to mohlo jit donekonecna, pak si jen u tohodle fora rikat: Jo, tak priste do toho jdu...
Přijdu k ni a rikam: „Ahoj jsi mi povedoma, vypadas jak, jedna kamaradka „Verca“, jak se jmenujes?“... bud se to rozviji hned, nebo ne (ty kdyz se ohradi, ze ma pritele,..), ale to JMENO jsem zjistil.

Druhy den ji potkam na chodniku, mineme se a nic. I když ji/ho pozdravim jen: „Ahoj“, hodne se stava, ze ten clovek nevi, nevedomky prehlizi (okno, nenosi bryle, i když by mel, ma naspech atd.), to nas pak zacnou ovladat myslenky „To je ****, dyt sem se s ni/nim 3 dny bavil jak kdybychom byli pratele odjakziva.“ .. A vsechno je to v haji. Jaky je asi rozdil když ji oslovim: „Ahoj Zuzko,“ a treba se s ni jen minu na chodniku. Hned jsou jine reakce...

ON si pamatuje MOJE jmeno. Na 100% uz neni clovek, jen ten, ktery ji (kdysi) minuly tyden JEN potkal.

Shrnuti? dobre jsou vytazky z jedne knihy..

str. 94-100
… průměrný člověk se zajímá o své vlastní jméno mnohem víc než o všechna jména na světě dohromady …
… pojmenovávat věci spíš po jiných lidech (kamarádech, spolupracovních, společnících)..
… když vedoucí řekne, že si nemůže zapamatovat jména svých lidí, není schopen zvládnout velkou část své pracovní náplně
… lidé jsou hrdi na své jména a usilují o to, aby zůstala zachována..
... zapomenout něčí jméno je těžký prohřešek …
.. jméno v sobě skrývá kouzlo,..
… samo o sobě je vlastnictví té  které osoby a nikoho jiného, odlišuje jedince od davu …
… sdělovaná informace nebo náš požadavek , obojí bývá umocněno, když je vysloveno zároveň se jménem osoby, na niž se obracíme ...

Zásada č. 6: Zapamatujte si, že každému zní jeho jméno příjemně a je pro něho nejdůležitějším.

Carnegie Dale, Jak získávat přátele a působit na lidi
Nakladatelství: Pavel Dobrovský - Beta, ISBN: 80-7306-051-50  Super!
Zaznamenáno

... Dnesni den si uzivej jako by mel byt ten posledni ...
larry flint

Věk: 24
Město: jak kdy, obvykle na lince Praha Brno

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 21. Září 2007, 14:17:07 »

priznavam ze sem se v pulce tveho prispevku definitivne ztratila.... jak muze mit neco tak kratkeho jako jmeno, tak strasne dlouhy komentar  Kroutící očima
Zaznamenáno

nekdy jsou vyznamy schovany, snadno je neslysis. ten, kdo to ma v hlave srovnany, hleda, hleda... mej oci otevreny, usi otevreny, srdce otevreny ze vsech stran
nevermind

Věk: 16
Město: Praha

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 21. Září 2007, 17:07:37 »

joo, pamatovat si jména je fajn ... ale z prázdnin mám zážitky kdy sem musel vybírat jaký jména si pamatovat a jaký ne, protože sem byl na táboře, kde bylo cca 140 lidí. Po prvním dni mi z těch jmen začalo hrabat  Smějící se
Zaznamenáno

NEBERTE DROGY !!!
Nikdy nikomu neberte drogy !!

Láska sice zahřeje, ale uhlí je uhlí ... Úsměv

Fighting for peace is like fucking for virginity.
kvarkopako
Globální Moderátor

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 21. Září 2007, 21:47:44 »

Mno, takže jediný závěr z té zmatečné kupy textu, je skutečnost, že je užitečné si pamatovat jména lidí, se kterými přicházíme do styku a občas ta jména používat i při oslovení Nápad

To ale nepovažuji za příliš velký problém...alespoň já to mám tak, že na takové detaily a "zbytečnosti" mám, narozdíl od pořádných věcí, celkem paměť...navíc to je u mne umocněné relativně slušnou pamětí na obličeje a hlasy lidí...čili v tom momentě mi pak automaticky naskočí jméno a je to Provokatér
Zaznamenáno

"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing."
E.Burke
Avaranger

Teoreticky jsem teoretik ;)

Věk: 22
Město: Jablonec nad Nisou

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #4 kdy: 22. Září 2007, 00:53:21 »

Ja musim uznat, že pokud někdo v konverzaci použije moje jméno/nick v oslovení, tak mí to dělá jakousi malinkatou perverzní radost. Šťastný Takovou malinkatou svíčičku, že ten člověk ví, že existuju Úsměv
Zaznamenáno

Upozornění: Veškeré informace v tomto příspěvku jsou mým osobním názorem. Pokud se nimi chcete řídit, tak vizte, že mám mnohem víc teorie než praxe.
| http://jdem.cz/aazx6
ArchimonDe
**

Věk: 19
Město: Zlín

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #5 kdy: 22. Září 2007, 09:35:47 »

Je celkem rozumné, o čem toto téma je. Ten první post je taky dost dlouhý Šťastný a hlavně si myslím, že autor řeší úplnou kravinu, když se na to podíváme. Já mám pocit, že ho vytáčí, že jeho kamarád udělal něco, co dělá většina lidí. Myslím si, že autor by se měl starat víc o sebe a o to, aby on oslovoval jmény a ne jeho kamarádi aby oslovovali jmény.
Zaznamenáno

Člověk je člověku víc než jen člověkem.
Nezáleží na tom, kým jsi, podstatné je kým chceš být a co pro to děláš.
Pepino

Věk: 25
Město: ... Jak kdy ... Zlin/Ceska Lipa

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #6 kdy: 22. Září 2007, 10:53:06 »

Je celkem rozumné, o čem toto téma je. Ten první post je taky dost dlouhý Šťastný a hlavně si myslím, že autor řeší úplnou kravinu, ..

Neprotirecis si?  Úsměv ..

Možná z toho všem vyplynulo, že by mi kamarádovo chování nějak vadilo. Šťastný Nevadí a spíš zastávám názor, že je každého věc jak se chová. Asi  jsem to jen napsal špatně, a pak předmětem nebylo řešení kamaráda, ale vyzdvihnutí jména jako takového.  Mrkající
Zaznamenáno

... Dnesni den si uzivej jako by mel byt ten posledni ...
ArchimonDe
**

Věk: 19
Město: Zlín

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #7 kdy: 22. Září 2007, 19:42:58 »

Neprotiřečím, ale stejně jako ty, jsem to nejspíš napsal špatně, že to tak vyznívá. Šťastný
Téma je rozumné:  Které téma? Oslovovat někoho jménem.
Autor řeší kravinu:  Jakou kravinu? Že jeho kamarád řekl, že si nezapamatuje jméno.

Úsměv Snad je to přehlednější teď... pokud jsi řešil něco jiného, tak jsem to buď nepochopil nebo ses nepřesně vyjádřil.
Možná bych ale potřeboval vědět, co se vlastně v tomto tématu řeší. Smějící se
Zaznamenáno

Člověk je člověku víc než jen člověkem.
Nezáleží na tom, kým jsi, podstatné je kým chceš být a co pro to děláš.
Maxx
*
Věk: 18

Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. Září 2007, 17:48:43 »

Inak k tým menám a oslovovaniu (dám to do tejto témy keď sa tu už niečo podobné rieši):
Stala sa mi zaujímavá vec, trochu ma to prekvapilo - minulý týždeň som kecal s jedným dievčaťom v škole a držala v ruke svoj zošit, ja som si ho zobral že sa pozriem na meno (inak zaujímavý trik Šťastný), najprv sa zdrahála ukázať meno, ale dobre sme sa na tom bavili a nakoniec som ho zistil. Každopádne to bolo veľmi zaujímavé.
A dnes sedela na chodbe na lavičke, tak som k nej prišiel a pýtala sa či si ešte pamätám jej meno. Pamätal som si, z čoho bola očividne trochu prekvapená. A nejako sa nemala k tomu aby sa opýtala na moje, tak som jej ho musel vnútiť otázkou či vie ona moje... Ona že nie, povedal som jej ho a potom mi podala ruku. Divnééééé... Šokovaný
Zaznamenáno
Unixorn
*
Věk: 32

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 25. Září 2007, 15:55:44 »

Ehm, nejlepsi strip na tohle tema:

http://xkcd.com/302/
Zaznamenáno
Stran: [1] Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Copyright © 2005–2008 QARK.net Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006, Simple Machines LLC sitemap | RSS