Tykání, NEvykání

Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
30. Srpen 2008, 01:35:45

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:     Pokročilé vyhledávání
JSI TU NOVÝ?
Nezapomeň si přečíst pravidla tohoto fóra!
39 947 příspěvků v 1 732 témat od 1 695 uživatelů
Nejnovější uživatel: :P
* Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
+  forum.QARK.net
|-+  Pokecání
| |-+  O ženských (Moderátoři: LordAli, kvarkopako)
| | |-+  Tykání, NEvykání
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2  Vše Tisk
Autor Téma: Tykání, NEvykání  (Přečteno 1852 krát)
Brnator
**

Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil
« kdy: 13. Duben 2008, 18:39:10 »

Vzhledem k tomu, že už mi dávno není 20 let, tak mi holky při navazování kontaktu často vykají, přestože já jim při oslovení tykám. Je to docela nepříjemná bariéra.Většinou po pár větách tak nějak plynule přejdou k tykání, občas pomůže když se jim představím křestní jménem, ale některé mi vykají i dál a já jim pak musím říkat,že mi můžou tykat, že nejsem tak starej..    Uvědomuju si, že můj způsob sice funguje,ale není příliš elegantní.

Jak byste to řešili vy?
Zaznamenáno
Avaranger

Teoreticky jsem teoretik ;)

Věk: 22
Město: Jablonec nad Nisou

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #1 kdy: 14. Duben 2008, 02:38:00 »

Je ti kolik přes 20 BTW? Úsměv Jestli 20, tak se holt nemůžeš divit. A tak jak to děláš je IMO ok "Klidně mi tykej, snad nevypdám tak starej, ne?" Úsměv
Zaznamenáno

Upozornění: Veškeré informace v tomto příspěvku jsou mým osobním názorem. Pokud se nimi chcete řídit, tak vizte, že mám mnohem víc teorie než praxe.
| http://jdem.cz/aazx6
J/R

Věk: 25
Město: Minas Morgul

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. Duben 2008, 15:39:33 »

Tohle znám tak trochu taky. Např. jsem byl na koncertě, seděl u stolu a kouřil a najednou koukám, že kousek dál sedí 2 pěkné slečinky. Náhle se zvedají a jdou ke mě. Copak to? A jak přijdou, jedna z nich spustí: PROSÍM VÁS, PANE, neměl byste cigáro? OMG, asi to dělaj ty fousy  Smějící se

Jinak mám problém s nerozhodností, jestli lidem svýho věku tykat, nebo vykat. Jsou určitý situace kdy je samozřejmý tykání, např. ve škole nebo v hospodě když vidím, že jsou to studenti. Ale třeba co se servírkou nebo rozvažečem pizzy a tak podobně. V těchto situacích vykám i když vidím že jsou stejně staří nebo i mladší, ale nejsem si jistej jestli to nepůsobí škrobeně.
Zaznamenáno

Brnator
**

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. Duben 2008, 17:32:08 »

J/R: v obchodě, v restauraci...  taky vykám i mladším..   v nemocnici jsem vykal i sestřičkám,které měly praxi a byly minimalne o 4 roky mladsi.. pak jsem toho litoval, vytvorila se tim dost neprijemna bariera,kterou jsem uz neprolomil
Zaznamenáno
noghri

deadly assassin ;)

Pohlaví: Ženské
Město: Honoghr

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. Duben 2008, 17:41:00 »

pointa je ale nekde jinde. slecna ti to tykani musi nabidnout, dle pravidel etikety tusim, ze bariera, nebariera bys jeji vykani mel respektovat a chovat se dle toho. flirtovat a vtipkovat se da i u vykani a neni to neosobni ani neefektivni. ja osobne nesnasim kdyz mi lide zacnou tykat aniz bych jim to nabidla...
Zaznamenáno

Jen stekam, nekousu...
stix
*

Věk: 28
Město: Ostrava

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14. Duben 2008, 19:39:14 »

Kdysi mi jeden kolega řekl větu , člověče až Ti začnou lidé vykat tak opravdu začneš pociťovat že stárneš. Možná měl docela pravdu,ale myslím si,že vykání není překážka a může z toho vzniknout něco víc.
Zaznamenáno
Blaueminence

Přicházím z temnoty, já, FANTOM tohoto FÓRA!!! :D

Věk: 18
Město: Blaughriox - Deskaëlbah

Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14. Duben 2008, 20:44:36 »

Každopádně záleží na situaci. Číšník v restauraci by měl vykat možná i tak dvanáctiletejm hostům, ale někde na diskotéce, kde přímo srší nezávaznost, často lidi všeobecně cejtěj, že se prostě nemůže netykat.

Podobná domluva ostatně funguje i na internetu, kde si to leckdo ani sám neuvědomí..... snad teda zde na fóru 20ti a a více leté slečny a pány neurážím, když si s nimi tykám Smějící se

Btw. taky se vám stává, že mluvíte někdy schválně tak opatrně, aby nebylo poznat, jestli tykáte nebo vykáte? Mě to už celkem de, ale někdy se dostávám do úzkých Úsměv
Zaznamenáno

Axor cotumolmavar ilcuvar anaressë!!!!! Undulavuvalmet' mahtessë!!!!!!!
Avaranger

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #7 kdy: 14. Duben 2008, 21:33:53 »

Jo, to dělám taky Mrkající Řešim to na stopu hlavně. Jednou mě takovej stařík (tak 50) zpeskoval, že co mu vykám, že si stopaři tykaj... a tak sem to chvíli zkoušel, bylo to OK, ale pak sem si stopnul chlápka tak 28-30 a ten na mě koukal jak na debila, když sem mu tykal a začal mi vykat Úsměv

Na internetu to má být tak, že pokud vystupuje dotyčný pod přezdívkou, tak mu tykáš, pokud pod celým jménem, tak mu vykáš...
Zaznamenáno

Upozornění: Veškeré informace v tomto příspěvku jsou mým osobním názorem. Pokud se nimi chcete řídit, tak vizte, že mám mnohem víc teorie než praxe.
Opera
*

Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 14. Duben 2008, 22:21:35 »

co byste odpověděli na todle?
potkal jsem holku ve výtahu tak 17let a trochu jsme prohodily slova a ona pak naschledanou, to jsem čuměl fakt jak puk, tak jsem jí řekl čau.
jinak mi je 22
Zaznamenáno
barbarela.trust

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14. Duben 2008, 22:22:18 »

V určitém věku začíná být vykání naprosto standartní a normální , mj si tím lidi vyjadřují respekt nikoliv jen odstup , kolem osmnáctého roku mi začali vykat nejdřív lidé jako prodavačka , doktor , pošťák a tak a později i kluci , kolem dvacítky mi začalo hodně vadit , když mi někdo tykal bez vyzvání nebo dovolení , po třicítce to považuju za drzost , na internetu mi to ovšem vůbec nevadí ani od šestnáctiletého kluka  Šťastný .

Tykání nabízí žena a je to podle mě jednak pro chlapa výzva - připustím si tě trochu blíž a druhak většinou příležitost pro polibek - teď se poodhalím , když nabízím tykání chlapovi co mě nezajímá nastavím při polibku jen tvář , pokud mě ten chlap zajímá nechám se políbit na rty  Mrkající
« Poslední změna: 14. Duben 2008, 22:31:46 od barbarela.trust » Zaznamenáno

Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí světlo na konci tunelu. Realista vidí světla vlaku. Strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Mr.LiWu
**

Octavia 1.9TDi killer

Věk: 24
Město: Praha

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 15. Duben 2008, 00:09:56 »

když nabízím tykání chlapovi co mě nezajímá nastavím při polibku jen tvář , pokud mě ten chlap zajímá nechám se políbit na rty  Mrkající

Tak to po mě asi jedou všechny kámošky....polibkem na rty se u nás zdravíme s holkama běžně
Zaznamenáno

Gumball Prague
larry flint

Město: jak kdy, obvykle na lince Praha Brno

Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 15. Duben 2008, 08:27:53 »

ja vyrustala v prostredi kde se vzdy tykalo, protoze se proste vsichni znali a kdyz ne, byla tim vyjadrovana pratelska atmosfera a vstricnost...takze vykat lidem sem se ucila az na vysoke skole, protoze sem se tam zapsala tim, ze jsem na prijimacich zkoouskach tykala dekanovi a na chodbe s nim diskutovala o jefferson airplane a kde udelali soudruzi chybu, Coz sice jemu lichotilo ale se mnou se to tahlo dalsi dva roky... takze vykani je proste projev zdvorilosti a respektu, tykanim se projevuje pratelskost a vstricnost. Je to trochu boj. U priblizne stejne starych lidi se clovek musi rozhodnout sam a u vyrazne starsich se ridit etiketou a dusledne vykat, dokud nenabidnou tykani. Ale je fakt, ze s dnes uz byvalym dekanem si tykame porad  Smějící se
Zaznamenáno

nekdy jsou vyznamy schovany, snadno je neslysis. ten, kdo to ma v hlave srovnany, hleda, hleda... mej oci otevreny, usi otevreny, srdce otevreny ze vsech stran
Brnator
**

Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 15. Duben 2008, 09:19:49 »

larry flint: co to bylo za prostredi, ze se vsem tykalo? to me zajima Úsměv
Zaznamenáno
Avaranger

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #13 kdy: 15. Duben 2008, 10:28:04 »

U nás si taky normálně skoro se všema tykám Úsměv

A sem zvědav, kdy mě začne to tykání urážet Úsměv Ale narovinu si myslim, že nikdy, nevim proč bych se měl nad někym povyšovat a vyžadovat od něj vykání, když toho za sebou může mít v životě třeba klidně víc než já. Vykání bych nejradši zrušil a zaved jmeno/prijmení jako je to v anglofonních zemích Mrkající
Zaznamenáno

larry flint

Město: jak kdy, obvykle na lince Praha Brno

Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 15. Duben 2008, 11:06:33 »

larry flint: co to bylo za prostredi, ze se vsem tykalo? to me zajima Úsměv

no ja pochazim z malyho mesta, kde je kazdej druhej strejda, teda, brachanec nebo sestrenka, zbytek jsou kamosi a kamosky me nebo nekoho z mych pribuznych. Ve skole se po revoluci prosazovalo pratelske prostredi, takze se tykalo a na gymplu me ucili lidi o par let starsi nez sem sama a dve kamaradky moji mati, ktery u nas byli pomalu kazdy druhy odpoledne. Proste sem vyrustala v takovy maly cesky verzi kibucu  Smějící se
Zaznamenáno

nekdy jsou vyznamy schovany, snadno je neslysis. ten, kdo to ma v hlave srovnany, hleda, hleda... mej oci otevreny, usi otevreny, srdce otevreny ze vsech stran
barbarela.trust

Zobrazit profil
« Odpověď #15 kdy: 15. Duben 2008, 13:26:16 »

Vykání bych nejradši zrušil a zaved jmeno/prijmení jako je to v anglofonních zemích Mrkající

Jsme středoevropané a tykání se snažili zavést už soudruzi - takže za mě díky za vykání .
Zaznamenáno

Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí světlo na konci tunelu. Realista vidí světla vlaku. Strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Avaranger

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #16 kdy: 15. Duben 2008, 21:56:49 »

... tykání se snažili zavést už soudruzi ...
Pravděpodobně jedna z mála inteligentních myšlenek z doby před revolucí Mrkající
Zaznamenáno

J/R

Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 15. Duben 2008, 23:05:44 »

Angličani si vlastně všichni vykají (protože you are je jako we are, they are narozdíl od I am, he is) v middle english byl tvar thou ist, ale ten už vymizel. Tykají si třeba Norové.

Kdyby se to u nás vyvinulo do podobného stavu, tak bych byl rád, ale zavádět to uměle, to mi přijde divný. Kodet v Pelíškách na větu "Koho hledáš, soudruhu?" reagoval správně. Btw, můžem být rádi že vymizelo vykání rodičům a taky onikání. Mojí prababičce eště celá rodina onikala, ale já jsem jí moh tykat  Super!
Zaznamenáno

Bobo

Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 15. Duben 2008, 23:51:27 »

Ja som zase toho nazoru, ze vsetci anglicky hovoriaci ludia si tykaju. you si mozes prelozit aj ako vy aj ako ty. Navyse, keby si tam zil, tak by si videl, ze je to vacsinou taka priatelske atmosfera, ci uz na skolach, rodinach alebo aj v biznise. Takze je to tykanie.
Zaznamenáno
Avaranger

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #19 kdy: 16. Duben 2008, 00:10:16 »

Tam není tykání a vykání, ale je tam podle toho, jak se ti představí. Když "I'm John Warsworth." tak mu musíš říkat "Mr. Warsworth" (ekvivalent vykání) a když "I'm John" tak mu můžeš říkat "John" (ekvivalent tykání) Úsměv Apřijde mi to přirozenější, než nabízet tykání, prostě říct "Call me John."...
Zaznamenáno

J/R

Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 16. Duben 2008, 00:32:02 »

Bobo: Podívej se na tyto odkazy a uvidíš, že pravdu mám já. You je původní tvar množnýho čísla, kterej se pak začal používat i pro jednotný. http://en.wikipedia.org/wiki/Thou#Declension http://en.wikipedia.org/wiki/You#Usage_of_you
« Poslední změna: 16. Duben 2008, 00:35:26 od J/R » Zaznamenáno

hustejdym

태권도를 사랑해요

Věk: 29
Město: Prágl

Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 16. Duben 2008, 13:45:56 »

J/R má samozřejmě pravdu, zájmeno "you" znamená "vy", takže z našeho pohledu si vykají...
Zaznamenáno

Nemusíme věci pochopit, stačí je přijmout.
Bobo

Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 17. Duben 2008, 00:49:42 »

Zase to beriete vsetci prilis vedecky. Ja sa vas spytam. Kto z vas prezil v usa aspon rok?
Zaznamenáno
noghri

deadly assassin ;)

Město: Honoghr

Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 17. Duben 2008, 07:10:05 »

ja... a taky souhlasim s j/r...
Zaznamenáno

Jen stekam, nekousu...
hustejdym

태권도를 사랑해요

Věk: 29
Město: Prágl

Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 17. Duben 2008, 13:52:43 »

ja jenom 1/2 Úsměv
Zaznamenáno

Nemusíme věci pochopit, stačí je přijmout.
Stran: [1] 2  Vše Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Copyright © 2005–2008 QARK.net Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006, Simple Machines LLC sitemap | RSS